Relaties

Relaties. Of het nu met je partner is, een vriend/vriendin, op het werk of bij de dokter,... je gaat een relatie aan. Je gaat (even) in verbinding met deze persoon. Op jouw manier. Het verleden is bepalend geweest voor hoe jij je de dag van vandaag verhoudt naar anderen toe. En vooral ook naar jezelf toe.

We hebben allemaal een bepaalde hechtingsstijl, die gevormd werd in de vroege jaartjes van ons leven. De twee meetstaven zijn: het al dan niet vermijden van intimiteit / binding en het al dan niet angstig zijn voor verlating. Dit zorgt ervoor dat er 4 soorten hechtingsstijlen zijn: een veilige hechtingsstijl, een angstige hechtingsstijl, een afwijkende/vermijdende hechtingsstijl en een angstige/vermijdende hechtingsstijl. In de volksmond noemen we ze ook verlatingsangst en bindingsangst…


De vier hechtingsstijlen

Een veilige hechtingsstijl is wanneer je weinig vermijdend gedrag vertoont naar intimiteit / binding en ook weinig angst hebt om verlaten te worden. Dit betekent dat je in je relatie een spontaan vertrouwen hebt. Je durft jouw kwetsbaarheid/gevoeligheid te tonen, je durft om hulp te vragen, je hebt vertrouwen in jezelf en de ander.

Een angstige hechtingsstijl is wanneer je angst vertoont om verlaten te worden. Je hebt echter geen schrik om intimiteit en binding aan te gaan. In het boek van Rika Ponnet Blijf bij mij worden ze de ridders en prinsessen genoemd. Je gaat op zoek naar een totale en diepe liefde die je leven overheerst. Alsof je niet zonder kan. Je wil je als het ware versmelten met die ander. Mensen met deze hechtingsstijl hebben te weinig geleerd om voor hun eigen welbevinden te zorgen. Ze geloven vaak dat ze het alleen niet redden.

Bij een afwijzende / vermijdende hechtingsstijl heb je weinig angst om verlaten te worden maar vertoon je vooral vermijding naar intimiteit en binding toe. Zoals Rika Ponnet het omschrijft: de eenzame cowboy. Het is soms moeilijk om de grens te trekken tussen autonome, zelfstandige mensen en diegene die  vermijden en vluchten. Zoals bijvoorbeeld bepaalde (avontuurlijke) reizigers die de houding wel aannemen van zelfstandigheid, maar gewoon niet kunnen of bang zijn om verbinding te maken. Vooruit gaan en niet teveel voelen. Dat is hun motto.

De laatste stijl is de angstige / vermijdende hechtingsstijl. Je hebt zowel angst om je te binden als om verlaten te worden. Het vertoont een  “aantrekken en afstoten van…” gedrag. Deze relatie wordt gekenmerkt door veel dieptes en laagtes. Mensen die dergelijke stijl vertonen, hebben vaak knipperlichtrelaties. Je voelt de nood om te  binden, maar als het te dicht komt, loop je weg. Bang om gekwetst te worden.

Relaties

Elk individu heeft een bepaalde hechtingsstijl. Als twee personen samenkomen en een relatie aangaan, hebben de twee personen invloed op elkaar. Het kan zijn dat ze allebei dezelfde stijl hebben, maar het kan ook zijn dat er twee verschillende hechtingsstijlen zijn. Dit kan ervoor zorgen dat je op lang termijn van hechtingsstijl verandert (of versterkt). Een relatie is dus niet lineair, maar circulair. Dankzij een wisselende invloed, ontstaat er verandering. En dus ook vernieuwing.

De conclusie is dat de zaken niet gedetermineerd zijn. Als je in contact komt met iemand, heeft dit invloed. Sowieso. Klein of groot, er ontstaat verandering. Het houdt ons in beweging.

Wat belangrijk is, is het bewustzijn ervan. Welke stijl hanteer jij het meest? (het kan ook afhangen van de persoon die voor je staat). Je hoeft jezelf daarom niet te  veranderen. Wees bewust van hoe jij je verbindt, observeer het zonder oordeel. En als er oordeel komt, is dit ook ok. Geef ruimte voor hetgeen er is en je zal zien dat er vernieuwing komt. Word een innerlijke getuige van jezelf.

Voor meer info: Rika Ponnet Blijf bij mij - Hoe we in relaties strijden voor macht en intimiteit.

Indien je nood hebt om bewuster in het leven te staan, om die innerlijke getuige aan te wakkeren, dan ondersteun ik jou graag in dit proces. Ons lijft heeft zoveel wijsheid!




Stephanie Colaianni