Burn-out en lichaamswerk

Veel mensen zijn overprikkeld, hebben een burn-out. Het is precies een hype geworden. In elke organisatie zijn er mensen die uitvallen wegens zieke. Fysiek. Mentaal. En vaak gaan deze twee nog samen ook. Je hebt het gevoel dat je nog wil (als je echt eerlijk bent met jezelf, nog moet) verder doen. Zonder jou loopt het allemaal in het water. Als jij uitvalt, zullen je collega´s nog meer hooi op hun vork moeten nemen en ze hebben het nu al zo druk… Dit is wat ons brein te vertellen heeft. Aan de andere kant, als je gaat luisteren naar de signalen van je lichaam, dan is het duidelijk dat jij rust nodig hebt. Je bent moe, je slaapt misschien niet goed omdat je piekert, je kan niet meer genieten van hetgeen jou vreugde geeft, … jouw lichaam zegt duidelijk dat je moe bent, terwijl het brein zegt dat je moet doordoen. Brein en lichaam komen dus niet overeen.


Wat gebeurt er in je lijf

Psychologe Ingeborg Bosch verwoordt het met een helder beeld: ieder van ons heeft een energiereservoir. Als we iets moeten gedaan krijgen en we hebben niet genoeg batterij meer, dan halen we die uit ons reservoir. Als we daarna voldoende recupereren, dan stijgt ons energiepeil terug. Zowel ons reservoir als onze batterij raken terug vol. Helaas wachten we te lang tot we effectief alles kunnen opladen. Ons weekend zit vaak vol met (leuke) activiteiten waardoor we ook dan niet kunnen recupereren. Vakantie is dan ons einddoel.

Bewustwording

Als jij gedurende een lange tijd energie hebt gehaald uit je reservoir en ook deze plots leeg is, zal jouw lichaam het overnemen. Bij iedereen kan dat anders zijn. Je kan bijvoorbeeld fysieke klachten krijgen, er mentaal door zitten,... Kortom, je lichaam zal voor kortsluiting zorgen. “Nu is het genoeg geweest!” Gelukkig maar. Anders zouden we doorgaan tot we erbij neervallen.      

De sleutel tot een fitter en gezonder leven is bewustwording (en er ook naar handelen). Als jij voelt dat je in het rood aan het gaan bent of als je de diagnose al kreeg van burn-out, kijk dan eens terug naar de voorbije weken/maanden/jaren. Welke signalen gaf jouw lichaam aan om het wat rustiger aan te doen? Ze zijn er zeker en vast. Alleen volgden we de stem van ons brein. Doordoen, doordoen, doordoen. Als het dan “te laat” is, zien we dat de stem van ons lijf overneemt.

Lichaamswerk

Meer en meer leven we in een maatschappij waarin hoofd en lichaam gescheiden zijn. De stem van ons brein spreekt de waarheid. De stem van ons lichaam krijgt minder te zeggen.

Anatomisch gezien is ons hoofd een deel van ons lichaam. Het is dus belangrijk om ons niet enkel op ratio noch enkel op lichaam te focussen. Ze mogen er allebei zijn. Lichaamswerk geeft natuurlijk meer aandacht om contact te maken met het lichaam. Het is belangrijk om de relatie met ons lijf terug aan te wakkeren want ook daar zit veel waarheid. Via oefeningen krijg je de ruimte om te vertragen en te voelen wat er vanbinnen speelt. Je wordt uitgenodigd om bewust te worden van hoe je lijf aanvoelt. Dat kan sensorisch zijn, maar ook op vlak van emoties, of misschien komen er wel beelden naar boven. Er kan een innerlijke beweging ontstaan die jou fysiek in beweging brengt of het omgekeerde nl.: door een fysieke beweging/oefening te doen, kan er innerlijke beweging ontstaan.

Ik geloof sterk in het pad van lichaamswerk. Als we een beetje bewuster omgaan met wat er in ons speelt (zowel in ons hoofd als in ons lijf) en we er ook naar luisteren door bijvoorbeeld te rusten wanneer dat nodig is, of door onze grenzen aan te geven op het werk, gaan we veel meer preventief kunnen handelen. Het is belangrijk dat we onszelf serieus nemen!

Als je voelt dat je vast zit, dat je niet goed weet hoe je je energie terug kan krijgen, dan kan lichaamswerk een pad voor jou zijn. Via oefeningen ga je luisteren naar wat jouw behoeften nu echt zijn, leer je jezelf op een andere manier kennen., krijg je ruimte om jezelf echt te zijn. Ik maak hier graag ruimte voor. Al jouw maskertjes en stemmetjes zijn welkom. Samen ga ik graag met jullie in beweging.

Groetjes,

Stephanie

Stephanie Colaianni