Jezelf graag zien

Naar aanleiding van onze welgekende liefdesdag, Mss. or Mr. Valentine, schrijf ik graag een blogpost over liefde. Maar niet over de liefde naar jouw geliefde toe. Deze keer gaat het over de liefde naar jezelf. Want daar begint het mee.

Wat is dat “jezelf graag zien”... Aan jezelf denken? Vaak denken mensen dat ze egoïstisch zijn als ze aan zichzelf denken. Ja, inderdaad, als je alleen aan jezelf denkt dan kan je egoïstisch zijn.  Jezelf verwennen? Hangt ervan af hoe je dit invult. Je kan schade berokkenen terwijl je denkt jezelf te verwennen. Kijk maar naar een verslaving: het was een lastige dag, je kan moeilijk om met je emoties en je grijpt naar de fles omdat je denkt dat dit is wat je nodig hebt...

Goed, maar wat is dat nu écht, jezelf graag zien? Voor mij is dit liefdevol naar jezelf toe zijn. Jezelf behandelen zoals jij zelf behandeld wil worden door een ander. En de ander behandelen, zoals jij behandeld wil worden. Misschien herken je dit wel: iemand vertelt haar verhaal en je geeft haar terug dat zij haar lat niet zo hoog hoeft te leggen. Ga dan bij jezelf na hoe hoog jouw lat voor jezelf ligt. Je kan hier heel wat uit leren. 

Daarnaast geloof ik ook dat begrenzing een manier is om liefdevol, en dus respectvol, om te gaan met jezelf. Delen dat je het moeilijk hebt met iemand zijn/haar gedrag is in eerste instantie een grens trekken (je geeft toe aan jezelf dat je worstelt) en in tweede instantie een manier om verbinding te zoeken met de ander (i.p.v. achter de persoon zijn/haar rug te roddelen). Je hebt dus ook respect naar de ander toe hierdoor. 

De beweging die je maakt is dus van binnen naar buiten.  Starten vanuit jezelf om dan toe te reiken naar de ander. Dit vraagt heel wat moed om jezelf kwetsbaar op te stellen. Maar door telkens die beweging te maken, van binnen naar buiten, zal je jezelf heel wat geven. Waardoor er automatisch meer zelfliefde zal ontstaan. 

Stephanie Colaianni